Кенеди

Share Button

КенедиДжон Ф. Кенеди

(29 май 1917 – 22 ноември 1963)

ДЕЛА И СЛАВА:

Една от най-големите фигури в американската история, Джон Ф. Кенеди е най-младият шеф на правителството на своята страна и първият президент католик. Убит е в Далас, Тексас, малко преди края на своя първи мандат.

ЖИТЕЙСКИ СЪБИТИЯ:

В ирландския клан Кенеди късметът и солидарността вървят ръка за ръка. Мъжът, който на 42 години ще стане президент на Съединените щати, е отгледан в духа на зверско съперничество: от взискателен баща, който не би търпял четиримата му сина да заемат някъде второто място. Джак (умалителното име на Джон) Кенеди учи бързо, с хищна памет и получава диплома от Харвардския университет със специално поздравление. През целия си живот той страда от болки в гръбнака и е засегнат от болестта на Адисон. “Поне половината от дните му… бяха дни на интензивна физическа болка”, но Кенеди отказва да се държи като инвалид и води активен живот, упражнява много спортове, между които ветроходство и плуване. Предпочита да носи мокасини без чорапи и старомодни шорти за тенис. Висок не по-малко от 1,85 (тежи 80 кг), той е особено елегантен и когато става президент, продължава да полага грижи за своя външен вид. Хладнокръвен, изграден демократ, зад спокойния израз на сивите си очи той обича да се присмива на сее си и с готовност разказва как един ден по време на предизборната кампания баща му изпратил следната телеграма: “Скъпи Джак, не купувай нито един глас повече, отколкото е необходимо. По-скоро ще се пукна, отколкото да ти платя триумфалното избиране”. Сенатор на Масачузетс, Кенеди побеждава честно Ричард Никсън и в 1960 г. става президент на Съединените щати. Голяма част от своята победа той дължи на учението си да призовава към високи идеи, увенчани със знаменити фрази: “Не се питай какво твоята страна може да направи за те, питай се какво можеш ти да направиш за нея”. Кенеди е сериозен държавник, който с готовност признава своите грешки: той поема цялата отговорност за фиаското в Залива на свинете. Но също така е способен да създаде впечатление за непринуден “непукизъм”, което обяснява размислите на един от неговите сътрудници: “Това правителство ще направи за секса същото, което предишното направи за голфа”.

ЛЮБОВНИ ВЪЛНЕНИЯ:

Самият Кенеди се хвали със своите сексуални подвизи и неговият успех пред жените е твърде известен. За Кенеди физическите връзки са природна необходимост. Веднъж съвсем естествено споделя с британския министър-председател, Хародл Макмилан, че ако изкара по дълго ез жена получава силно главоболие. Джордж Смадърс, един от най добрите му приятели в сената, казва за него, че има “най-активното либидо, за каквото някога е чувал”.
Въвеждането на Кенеди в секса става, когато е 17-годишен. Това се случва в една къща близо до Харлем в присъствието на един негов съученик. Репутацията му на плейбой справедливо се поддържа през цялото време на учението му. Той се нахвърля върху момичетата дори и в класната стая, което е абсолютно забранено. След това преминава към по-дръзки авантюри, които едва не слагат край на морската му кариера. Във Вашинготтн подхваща любовна история с датската журналистка Инга Арвад, която нежно нарича Инга-Бинга и която в известни разузнавателни кръгове е подозирана за нацистка шпионка. Върху аферата се хвърля лицемерно добродетелно було и Кенеди се отдава на други авантюри.
John KennedyПо време на годините, прекарани в конгреса, Кенеди е смятан за “веселия млад ерген” и рядко му липсват женските връзки, въпреки че според слуховете в леглото е разочароващ и прави любов с око върху часовника. Бившият сенатор Смаърс казва: “От гледна точка на времето, което посвещаваше на една жена, той е окаян любовник. При него количеството надминаваше качеството”. Според други Кенеди предпочита изкуството на съблазняването пред самия сексуален акт. Пак според Смадърс “никоя жена не е защитена от Джак – ни съпругата ви, ни майка ви, ни вашата дъщеря”. Докато е сенатор, Кенеди ползва със Смадърс с обща тайна гарсониера. Веднъж Смадърс е повикан в сената и оставя Кенеди сам с техните две приятелки. Когато се връща намира амбициозния сенатор да гони двете момичета из апартамента. Според Смадърс предпочитането развлечение за Кенеди е “да има две момичета наведнъж”.
Когато, 35 годишен Кенеди решава най-накрая да се ожени, той напълно оръща гръб на младите артистки и манекенки, които дотогава цени, зада се ожени за Жаклин Бувие. Добре възпитана, красива и елегантна, произхождаща от безупречна фамилия, Джаки е идеална съпруга за един кандидат за президентски пост. Но в представите на Джак Кенеди бракът не включва моногамията и той намира хиляди начини за кратки срещи по време на президентската си изборна кампания, като демонстрира спокойно безразличие към възможните последици. Няколко години преди това неговите приятели са покъртени от една снимка, която Кенеди, тогава кандидат за сенатор, се вижда проснат до дяволски месеста брюнетка на плажа във Флорида. “Много добре си я спомням, казва простичко той. Беше изключителна!” Друг път е фотографиран в момента, когато излиза от дома на своята 21-годишна секретарка, с която има връзка. Като вижда, че са го снимали, само вдига рамене.
Кенеди отблъсква всякаква намеса в свободата му. Обожава да плува гол в басейна на Белия дом и още повече да е в компанията на очарователни жени в същото облекло. Говори се, че те са многобройни и са въвеждани в Белия дом тайно, когато Джаки отсъства. И двете му секретарки, кръстени от хората на секретните служи “Фидл и Фадл”, казват, са в списъка на лицата за “персонално удобство”.
John&JackieПочти е сигурно че Джаки знае за изневерите са съпруга си и се говори, че бащата на Кенеди и предлага един милион долара, за да не се разведе в навечерието на президентските избори. Според някои приятели Джаки си затваря очите по отношение лудориите на Кенеди. Когато обаче открива бикини в гънките на една възглавница, тя му казва с леден тон: “Би ли обиколил приятелките си, за да намериш притежателката им? Не са моя размер”. Но въпреки всичките авантюри между него и жена му продължава да съществува известна интимност и персоналът в Белия дом има най-строга заповед да не ги безпокои, когато в ранните следобеди те се оттеглят по време на почивката на децата си.

ЖЕНИТЕ В ЖИВОТА МУ:

Докато е жив, частният живот на Джон Ф. Кенеди е смятан тема табу за световната преса, но 12 години след неговата смърт, в атмосферата, която следва аферата “Уотъргейт”, захочват да говорят най-различни жени, споделяли плътските наслади на президента мъченик. Знаменитата стриптизйорка Блейз Старк твърди, че в 1960 г. двайсет минути се е любила с Кенеди в тоалетните на един хотел в Ню Орлиънс, докато годеникът и, губернаторът Ърл Лонг, приемал в съседната стая. В същата тоалетна Кенеди намерил време да и разкаже историята на президента Хардинг, който правил любов с Нан Бритън, в една от тоалетните на Белия дом. Разведената художничка Мери Пинчът Мейър разказва за връзката си с Кенеди в 1962 г. Те заедно пушели марихуана и той и пишел любовни писма. Тя си води интимен дневник по време на тази връзка, но той изчезва след нейното убийство през октомври 196 г.
Най-знаменитата авантюра на Кенеди е с една красива брюнетка. Според разкритията на специална анкета тя има връзка с мафията. Джудит Камбър Ексиер познава Кенеди, преди той да стане президент, но продължава да го посещава известно време след влизането му в Белия дом. Кенеди се показва щедър и един ден настоява да и подари кожено палто, разказва Джудит, но щедростта му не стига чак до леглото. Предпочитаната му поза за правене на любов е да лежи по гръб, което отчасти се обяснява с болките в гърба, но това създава у жените “впечатлението, че той се намира там само за собственото си удоволствие”. Веднъж и предлага “партия от трима”, с една висока, тънка жена, очакваща ги в съседната стая. Той настоява: “Познавам те, знам, че ще ти хареса”. Но Джудит отказва.
Част от своята привлекателност Кенеди дължи и на чувството си за хумор, ако може да се вярва на една от неговите бивши метреси: “Не толкова неговите подвизи в леглото бяха интересни (не беше лош впрочем), но той бе много забавен”. Когато среща (макар и много рядко) някоя жестока жена, той съумява да се покаже добър играч. Когато се опитва напразно да съблазни Маргарет Луиз Коит (историчка и носителка на наградата Пулицър), тя го пита: “С всички ли жени, които срещате, сте такъв?” Той отговаря: “Велики боже, не! Не бих имал сила за това!”.
Приписват на младия президент безбройни авантюри с холивудските звезди, между тях са Джийн Терни и Джейн Мансфийлд. Но най-известната му връзка е с “богинята на секса” Мерилин Монро, която сърдечно го поздравява с песен на Медисън Скуеър Гардън по случай неговата 45-годишнина. Говори се, че тя тайно е качена на борда на президентския самолет малко преди началото на тяхната връзка в 1961 г.
Но сексуалната освободеност никога не пречи на Кенеди да запази известна дистанция и да се оставя да бъде дълбоко сърдечно засегнат. Той с готовност признава, че никога не е познал истинската страст: “Не съм надарен за герой на трагическия жанр”.

Източник: Уоръс, Ъруин. Интимният живот на великите

Share Button

Leave a Reply