Ядков дресинг

Share Button

2014-05-08 20.37.142014-05-08 20.42.44

Продукти:

  • 100 гр. ядки (практически могат да се ползват всякакви сурови ядки, по-бюджетни са сурово слънчогледово и тиквено семе, много вкусно става с орехи, бадем, сусам и белено конопено семе. Добре се получава и с един вид ядки, още по-добре в комбинация от няколко).
  • 1-2 с.л зехтин, конопено олио, ленено олио или друга полезна студенопресована растителна мазнина;
  • Сокът на половин лимон;
  • Хималайска или морска сол и черен  пипер на вкус;
  • Ароматни билки на вкус. Босилек, чубрица, магданоз, малко джинджифил.
  • 1-2 скилидки чесън (по желание)

Хубаво е ядките да се накиснат във вода поне за около час. Може от сутринта за вечерта или предния ден. Причината за това е, че в семената и ядките се съдържат ензимни инхибитори, които пречат на работата на ензимите в човешкия организъм при усвояването на храната. Също така ядките имат фитинова киселина в обвивките си, която попадайки в организмът ни се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим тези полезните вещества. Когато се накисват ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Консумиране на  ненакиснати ядки от своя страна може да доведе до дефицит на тези вещества.

Да се накиснат и изплакнат ядките е хубаво и от чисто хигиенна точка. Тъй като често преживяват цикъла на транспорт и съхранение в насипно състояние, винаги трябва да се има едно наум.

В шейкър (или висок съд/буркан и с пасатор) сложете всички съставки. Добавете вода така, че ядките да са покрити с около 1-2 пръста отгоре. С повече вода дресингът ще стане по-течен. Пасирайте добре.

Може да се добавя като дресинг за салати както и за гарниране на супи вместо сметана или застройка.

Освен, че е много вкусен, дресингът е богат на есенциални мастни киселини, антиоксиданти и протеини. Ако се комбинира с домати или леко задушени моркови антиоксидантите в тях се усвояват много по-добре, като хапвайки ги в комбинация с дресинга извличаме повече ползи от тях.

Добър апетит!

 

Share Button

Leave a Reply