Органично масло от Мамей сапота

Share Button

 

Какво представлява органичното масло от Сапота?

Unrefined Mamey Sapote Oil

Известно и като Pouteria Sapota, 100 процента чистото масло от сапота е оранжево на цвят, но за разлика от повечето масла, не е мазно. Обратно маслото от Сапота е изненадващо меко, гладко и плътно, с естествен сладък аромат на марципан и череша и плътна кремообразна текстура, което е необичайно за повечето масла.

От къде идва маслото  Сапота?

Маслото от Сапота е студено пресован извлек от черните на цвят семена на големия по размер плод на дървото Мамей Сапота (Tree Mamey). Среща се и под наименованието “червено сапоте”.  Дървото вирее в Мексико, Южна Флорида, Карибите,  Доминиканската република, тропическа Азия.

mamey sapota fruit

Дърветета Мамей Сапота са големи, често достигат 18 метра, а в тропичните райони 30-40 м височина. Плода на дървото може да бъде между четири до 10 см на дължина. Също както и маслото от Сапота, месестата част на плода е оранжева на цвят. Обвивката на плода е подобна на тази на праскова, но се бели подобно като на узряло киви. Интересът на световния пазар към този плод е незадоволен, и освен това продължава да нараства. Това предполага, че предстои развитие на световните пазари.

Как маслото от Сапота се използва в грижата за косата и кожата?

Маслото от Сапота е невероятно богато на естествени съставки, включително и растителни протеини, витамини А и С, въглехидрати, калий, калций и желязо – всички те допринасят за неговото високо качество, като съставка в много козметични продукти.

Според изследване, проведено в университета Пърдю, щата Индиана, “В Санто Доминго (Доминиканската република), масло от семената на Сапоте се използва като мехлем за кожата средство против косопад. В мексико, две или три стрити на прах ядки се смесват със 300 грама рициново масло, като маска на косата против косопад. През 1970 г. клинични тестове в Университета на Калифорния в Лос Анджелис не успя да открие връзка със спиране процеса на оплешивяване и растеж на нова коса, но потвърди, че маслото от семена на Сапоте е ефективно при спиране на косопад причинен от себореен дерматит.

Източник: Purdue University, Уест Лафайет,

Индиана, САЩ.

Какво би направило маслото от СапотаkudravaKosa за къдравата коса?

Сапоте е идеално за овлажняване на скалпа, тъй като помага в борбата срещу сухота, задържайки влагата. Маслото е добро за всички типове коса, суха, химически или термично обработвана или боядисвана, защото съдейства за регенериране здравословната структура на косъма, премахва възли и плетеници, оставяйки косата лесно за управление. Резултата е усещане на мекота.

Ползи за кожата

Сапоте е идеална съставка за всеки, който страда от болезнено суха кожа, особенно ако живеете в район с ветровито и сурово време. Сложете малко количество органично олио от семена на сапоте на пръстите и нанесете върху лактите, лицето, шията, косата.”

Отглеждане на дръво Мамей Сапота OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Дървото Мамей сапота не е трудно за отглеждане. И досега няма опустошителни вредители или заболявания по тези дървета, макар, че това може и да се промени след нарастващия брой големи овощни градини от Мамей сапота, завземащи все по големи количества в традиционните и новите развиващи се икономики. От друга страна този вид дървета се интегрират успешно в агросистеми, като например осигуряват сянка на кафе, какао и мангостан. Такива вградени системи намалявят селскостопанския натиск върху околната среда и до голяма степен се запазва биологичното разнообразие на производствените места.

Мамей сапота, саподила и звездна ябълка са доста подобни кутури, които са високо ценени в повечето райони на тропическа Америка и до някои части на тропическа Азия, но са сравнително рядко срещани

в други части на света. Пазарът за пресни плодове, замразени масла и органични био масла от тези културри се разширява и в резултат на това се очаква площите, производството и тяхната производителност да нарасне.

Nutiotion facts

Quail_Botanical_Garden

 • Вода 62,0 гр.
 • Хранителна енергия 134,0 Калории
 • Въглехидрати 34,0 гр.
 • Протеине 1,0 гр.
 • Диетични фибри 2,0 гр.
 • Мазнини 0,6 гр.
 • Калий 344,0 мгр
 • Магнезий 30,0 мгр
 • Калций 74,6 мгр
 • Фосфор 28,00 мгр
 • Натрий 10,0 мгр
 • Желязо 1,6 мгр
 • Аскорбинова киселина 20,0 мгр
 • Витамин А  410,0 мгр

Концентрацията в посочените съставни е в 100 гр на пресен плод от Мамей сапота.mamaysapote 800px-Mamey

Източници:

http://www.eolss.net/Sample-Chapters/C10/E1-05A-53-00.pdf

http://www.mynaturalbliss.com/sapote_oil.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Pouteria_sapota

Share Button