За какво е полезен сусам

Share Button

sesame

Сусамът е не само много добър източник на манган и мед, но също така и на калций, магнезий, желязо, фосфор, витамин В1, цинк и диетични фибри. Като допълнение към тези важни хранителни вещества, в сусамовото семе се съдържат и две уникални вещества: сесамин и сесамолин, както и полезните влакна наричани Лигнани, доказали че имат положително въздействие при човека в понижаване нивото на холестерола и предотвратяване на високото кръвно налягане.

Сусамът е богат на полезни минерали

  • МЕД – осигурява облекчение на Ревматоиден Артрит.

Медта е известна с доброто си въздействие при ревматоиден артрит. Намалява болката и подуването. Ефективността на този химичен елемент се дължи на факта, че този минерал е от значение в редица противовъзпалителни и антиоксидантни ензимни системи. В допълнение медта играе важна роля в дейността на  “lysyl oxidase”, ензим необходим за кръстосано свързване на колаген и еластин – главните съставки,  които осигуряват сила и еластичност на кръвоносните съдове, кости и ставите

  • МАГНЕЗИЙ – подпомага здравето на Съдовата и Дихателна системи

Изследвания за благотворното въздействие на магнезия върху човешкия организъм се показват, че:

    • Магнезия има добро въздействие върху предотвратяване на дихателни спазми при астма;
    • Намаляване на високо кръвно налягане, което е фактор за инфаркт, инсулт, диабет и сърдечни заболявания;
    • Предотвратяване на троичния спазъм на кръвоносните съдове, който предизвиква пристъпи на мигрена
    • Възстановяване на нормалният сън при жени, предизвикан от нарушения свързани с менопаузата

sesame-seeds-and-glass-oil

КАЛЦИЙ - помага за предотвратяване на рак на дебелото черво, остеопороза, мигрена и предменструален синдром (ПМС)

    •  В последните проучвания свързани с калция е доказано че:
    • Подпомага защитата на клетките изграждащи дебелото черво от канцерогенни химикали;
    • Подпомага в превенцията на загуба на костна тъкан, която може да настъпи в резултат на менопаузата или при определени заболявания, като ревматоиден артрит;
    • Подпомага превенцията на мигренозно главоболие;
    • Намалява ПМС симптомите по време на лутералната фаза (втората половина) на менструалния цикъл;

Съществува известна полемика относно съдържанието на калций в сусама, поради голямата разлика между съдържанието на калций в олющен и неолющен сусам. Когато сусамът е с люспите, една супена лъжица сусам съдържа около 88 мг калций. Когато люспите се отстраняват 1 супена лъжица съдържа около 37 мг (60 % по-малко). Тахана (пастовидния вариант на сусам е обикновено направен от олющени семена и поради това обикновено има по-ниското съдържание на калций. Съответстващите им разновидности в магазините са тъмен и светъл тахан.

сусамВъпреки, че обвивката на сусамовите семена предоставя допълнителни 51 мг калций на супена лъжица семена, калцият който е в корпуса е до голяма степен под формата на калциев оксалат, който е малко по различен като съдържание на калцият което е вътре в ядките, и това е по-малко усвоимата форма на калция. Така, че дори човек да има вероятност да получи по-голямо количество калций от небеления сусам, въпросът е какво от това количество би могло да бъде усвоено от организма.

  • ЦИНК – за здравето на костите

Друга причина хората в зряла възраст да включат сусама в хранителните си навици е костната минерална плътност. Въпреки, че остеопорозата често се смята за болест, при която в най-висок риск са жените след менопауза, тя е и потенциален проблем за по-възрастните мъже. Почти 30% от фрактурите на бедрената кост се появят при мъжете, и един на осем мъже над 50-годишна възраст имат остеопорозни фрактури. Едно проучване на 396 мъже на възраст 45-92, което е публикувано в американски вестник по клинично хранене посочва ясна връзка между ниското ниво на хранителен прием на цинк, и остеопороза на бедрената кост и гръбначния стълб.

 Факти за сусамаbochi

    • Сусамът е основната съставка за направата на тахан.
    • Сусамът е високо ценен още от древни времена поради факта, че олиото направено от него е изключително устойчиво на гранясване.
    • Поради високото съдържание на ненаситени мастни киселини спомага за повишаване на добрия холестерол, и намаляване на лошия.
    • Тъй като е богат на цинк, който е основен минерал за производството на колаген придава на кожата повече еластичност. Цинкът също така помага при възстановяването на увредените тъкани в организма.
    • Редовния прием на сусам в храната спомага за плътен и стегнат бюст.
    • Сусамово масло е известно с успокояващото си действие при изгаряния и предотвратяване на заболявания свързани с кожата.
Share Button

One thought on “За какво е полезен сусам

  1. Pingback: Боди билдинг и хранене | Полезните неща

Leave a Reply